Aktuellt

FESTIVALEN GÄSTAR LUND

Med tre filmer ur årets repertoar kommer Latinamerika i Fokus till Lund.
8, 9, 10 november – på biograf Södran med början kl 18.15 varje dag.

Torsdag 8 November 
18.15
PUBLIKPRIS 2018 !!!!!

Altarskåp / Retablo

Peru 2017. Regi: Álvaro Delgado Aparicio. Tal: Quechua, spanska med engelsk undertext. Längd: 95 min.

Retablo är berättelsen om Segundo Paucar, en fjortonårig pojke från Ayacucho. Han följer familjetraditionen och vill bli retablomakare precis som sin far, en erkänd retablo-mästare och sin sons lärare. På väg till en religiös fest råkar Segundo se sin far begå en handling som får hans värld att rasa. Trots den konservativa miljön och det han drabbats av lever Segundo vidare under tystnad. Han försöker återskapa sin egen familje-retablo och gå vidare med sitt liv.

Fredag 9 November 
18.15 
Araby / Arábia

Brasilien 2017. Regi: João Dumans, Affonso Uchoa. Tal: Portugisiska med engelsk undertext. Längd: 97 min.

André är en brasiliansk tonåring som bor i en industristad intill en gammal aluminiumfabrik. En dag drabbas fabriksarbetaren Cristiano av en olycka. När André blir ombedd att gå hem till Cristiano för att hämta kläder och ID-handlingar råkar han få syn på en anteckningsbok. Och det är här som Arabien börjar – eller snarare förändras. När André läser dagboken kastas vi in i Cristianos liv, hans vandringsberättelser, äventyr och kärlekar. Arabien är vackert skriven och filmad, en fabelliknande road movie om en ung man som startar en tioårig resa i jakten på ett bättre liv.

Lördag 10 November
 18.15
Oblivion verses / Los versos del olvido

Chile 2017. Regi: Alireza Katami. Tal: Spanska med engelsk undertext. Längd: 92 min.

Med magisk realism och mycket humor berättas en underbar fabelliknande historia om en mans försök att rätta till hela mänsklighetens misstag. En äldre vaktmästare på ett avlägset bårhus som minns allt utom namn. Han tillbringar sina dagar med att visa kroppar för de som söker sina kära försvunna samt med att vårda sina älskade plantor. När det bryter ut protester i en närliggande stad och militären i skymundan gör en räd mot bårhuset för att gömma civila offer upptäcker vaktmästaren en okänd kvinnas kropp. Till minnet av sina egna förluster påbörjar han en magisk odyssé för att ge kvinnan en anständig begravning med hjälp av en mystisk dödgrävare, som samlar på de dödas berättelse, en gammal kvinna som letar efter sin för länge sedan förlorade dotter samt en likvagnschaufför som plågas av sitt förflutna.

Info och biljettförsäljning i Lund:
Södran, Stora Södergatan 64, tfn 046-13 10 50
Biljettpris 70 kr, förboka biljetter på respektive filmsida. 


 PUBLIKENS FAVORIT 2018 : Retablo

Publiken på årets festival röstade fram filmen RETABLO som favorit.
Filmen kommer från Peru och är regisserad av Álvaro Delgado – Aparicio.
Retablo, som hade premiär vid Berlinale 2017, berättar historien om Segundo Paucar, en fjortonårig pojke som -enligt traditionen- får bli retablo makare precis som sin far.
Filmen kan ses på biograf Södran i Lund, torsdag 8 november, kl 18.15.
För biljetter kontakta Södran 0406-131050 eller www.kino.nu

Stort grattis!

Läs om retablos här: http://www.thefolkartgallery.com/retablo.htm


PROGRAMKATALOGEN ÄR UTE

Du kan hämta ett exemplar på Kulturcentralen, Filmcentrum Syd, biograf Panora, Mazetti, biblioteket, Cafe Jesus Baren, Garaget m fl.

Du kan också ladda ner programmet i PDF-format här →  →   Program_2018LATINAMERIKA I FOKUS 2018

Mellan 22 och 28 oktober drar en ny upplaga av Latinamerika i Fokus igång med ett späckat program som omfattar film, föreläsningar, musik, och konst.

Vi är glada över att återigen kunna erbjuda på fantastiska berättelser från kontinenten. Det handlar om dokumentär- och spelfilmer från ett dussintal länder, bl. a filmer skapade av unga regissörer, som med deras nya och fräscha blickar förs oss närmare Latinamerikas otaliga och mångfacetterade realiteter.
Först i Malmö och efter det kommer festivalen att gästa Lund och andra orter i Skåne mellan 5 och 14 november.
Nu har vi uppdaterat hemsidan om här hittar du all information om festivalen. Facebook-sidan uppdateras dagligen. Har du frågor? skriv till oss på festival@imagenes.se

Imágenes del Sur / Bilder från Söder tackar alla för stöd och samarbete!

Årets grafisk formgivare: Néstor Márquez Gutiérrez


DETTA HÄNDER OCKSÅ I OKTOBER

Välkommen till en fullmatad säsong! Du kan alltid ringa eller mejla till oss för mer information.

Mån 1 oktober, kl 18.30 – Filmcentrum Syd (Monbijougatan 17 E )
REGISSÖR PÅ BESÖK: FOKUS MEXIKO
Dokumentärfilmaren Ludovic Bonleux, från Mexiko, presenterar sin film GUERRERO,
Fritt inträde.

guereroGuerrero
Dokumentär. Regi: Ludovic Bonleux. México, 2017. Tal: Spanska med engelsk undertext. Längd: 113 min. Mexico, 2014: 43elever på Ayotzinapas lärarskola i Guerrero kidnappas av polisen i staden Iguala. Några veckor senare ockuperar Juan och hans kamrater från Guerreros Folkrörelsen (MPG) rådhuset i staden Tlapa, för att protestera mot studerandes försvinnande. Coni, Juan och Mario försöker stå emot samhällets apati i en delstat där situationen blir alltmer kaotisk.


Tor 4 oktober, kl 19.00 – Kvartersbion i Kirseberg (Kirsebergsteatern,  Kronetorpsgatan 1)
FILMVISNING: EN FANTASTISK KVINNA

en-fantastisk-kvinna-1200x722På torsdag slår Kvartersbion i Kirseberg upp sina dörrar igen i den fina nyrenoverad teatern, med nya och sköna stolar på plats!
Under första visningstillfället visas i samarbete med Latinamerika i Fokus, En fantastisk kvinna. Regisserad av Sebastián Lelio och vinnare av priset “Bästa icke-engelspråkiga” film vid Oscarsgalan 2018!
Kvällen blir extra festligt med bubblor i glas och snacks på borden.
Biljettpris: 80 kr. I samband med visningarna öppnar biljettkassan kl 18:30 (endast betalning med swish eller kontanter).

En fantastisk kvinna
Regi: Sebastián Lelio Chile 2018, språk: spanska, svensk text
Marina, en ung transkvinna i Santiago jobbar som en servitör, men hyser sångambitioner. Hon är i en relation med en Orlando, en betydligt äldre man som plötsligt går bort efter att de har firad Marinas födelsedag. Istället för att få sörja sin älskare behöver Marina kämpa för sin rätt att vara sig själv, mot Orlandos familj som inte kan acceptera henne.


Sön 7 oktober, kl 17.00 – Garaget (Lönngatan 30)
FILMVISNING: RAMBLERAS

I samarbete med Uruguays Ambassaden och i förmån för Tubiblioteca – Biblioteca Popular Shangrila presenteras filmen
Fritt inträde

ramblerasRambleras
Spelfilm. Uruguay 2013. Regi: Daniela Speranza. Tal: Spanska med engelsk undertext. Längd: 93 min.
Med Montevideos Rambla som bakgrund kämpar tre kvinnor med sin ängslan och sitt sökande efter lyckan. Patricia är ung och ensamstående och rädd för att förbli ensam. Jacqueline lever i ett parförhållande men känner sig ensam. Ofelia är en gammal kvinna som har levt ensam. Dessa tre kvinnor lär av varandra att man kan förändra sin situation.

Fika och bokförsäljning i förmån för TUBIBLIOTECA – Biblioteca Popular Shangrila
https://www.facebook.com/TuBibliotecaPopularShangrila/


Fre 12 Oktober, kl 18.00 – Panora (Friisgatan 19D)
FILMPREMIÄR med mingel och inledning: Virus Tropical

Virus Tropical är en stilsäker och feministisk coming-of-age-berättelse, och bygger på Paola “Powerpaola” Gavirias serieroman med samma namn. Under premiären presenterar Latinamerika i Fokus höjdpunkter från årets festivalprogram och det bjuds på mingel!

virus tropicalVIRUS TROPICAL
Regi: Santiago Caicedo Colombia 2018, språk:spanska, svensk text
Paola föds in i en dysfunktionell familj i Quito, Ecuador. Pappan är präst, mamman är medium och hennes två storasystrar går sina egna väger och lever inte upp till föräldrarnas förväntningar.
När Paolas pappa helt plötsligt lämnar familjen och flyttar till Colombia slits tillvaron upp och kaos flyttar in. Paola mognar mitt i detta kaos och tar allt det har att erbjuda, samtidigt som hon måste slåss mot fördomar och kämpa för sin självständighet om och om igen.

Inledning av Latinamerika i Fokus som presenterar höjdpunkter från årets festivalprogram.

OBS! Medlemar i Imagenes få rabatterad biljettpriset 80:-/person (ordinarie pris 100:-/person).  När du köper biljetter i kassan ange kodordet:  ”Latinamerika  i Fokus 2018”  för att få det rabatterade priset.


Tis 16 oktober, kl 18.30, Filmcentrum Syd (Monbijougatan 17 E)
SAMTAL:  Är det fred i Colombia – Kvinnors perspektiv
Medverkande: Lovisa Prage och Melina Solcà

fullsizeoutput_2c06Om kvinnorna under konflikten och efter fredsavtalet. Att vara kvinna och organisera sig för social rättvisa på den Colombianska landsbygden innebär både att riskera att utsättas för fysiskt våld och att trotsa samhällets normer.

Medan fredsavtalet mellan regeringen och FARC-gerillan i Colombia ofta uppmärksammas för sitt genusfokus, finns i praktiken stora skillnader mellan mäns och kvinnors förutsättningar för att kräva sina rättigheter.
Lovisa Prage och Melina Solcà gjorde praktik i Colombia och kommer att berätta om sina erfarenheter efter en period hos Fensuagro, ett fackförbund för jordbrukare och lantarbetare, del av det internationella småbrukarnätverket La Via Campesina.

I samarbete med Latinamerikagrupperna
Fritt inträde

OBS!!! Missa inte under festivalens vecka utställningen
Kvinnorna och freden
av Lovisa Prage och Melina Solcà
22 – 28 oktober 2018 – Panora
I porträtt baserade på intervjuer delar kvinnor från olika ställen i Colombia med sig av sina berättelser om arbetet för ett rättvist samhälle och belyser den aktiva roll kvinnor har haft både under konflikten och i fredsprocessen.
Genom fotografi och text lyfts erfarenheter av hur kriget och patriarkatet sammanflätas på Colombias landsbygd och med blicken rakt mot kameran berättar de sina historier om organisering och feminism, långt ifrån den passivitet med vilken kvinnor ofta skildras i konflikten.


Info om  tidigare program hittar man här: Tidigare inlägg

 

facebookLatinamerika i Fokus
På Facebook uppdateras information kontinuerligt.

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara