Bokrelease

18 juni – kl 18.30

Garaget (Löngatan 30, Malmö)

Ana Faedo – Teresita

Almada de Cruz – Azilde Leal presenterar

Paso de los Toros / Ett bortglömt fängelse

I denna bok samlas historier skrivna av kvinnor från Uruguay, tidigare politiska fångar, som satt 1972-1977 och 1977-1980 i fängelset i Paso de los Toros, en liten by inne på landet.


Uruguay drabbades 1973-1984 av en militär diktatur som inleddes på 1960-talet av en extrem auktoritärt period. Många personer hamnade i fängelse, andra åkte i exil och bl.a. fick en fristad i Sverige.


Boken, som publicerades 2018, kom att fylla ett tomrum i strävan att bevara minnet från en dramatisk tid i landets historia. Pasos de los Toros fängelset nämns sällan trots att där höll diktaturen157 kvinnor låsta under mycket svåra förhållanden.

Med tidens perspektiv berättar kvinnornaoch några av deras släktingar – sina historier och framkallar minnena om ett förflutet som återvänder i fragmentarisk form och korsar dem i nutiden. En dåtid som håller dem ihop än idag genom de starka och oförstörbara band som vävdes när allt tycktes gå under.


Tre av dessa kvinnor
som hamnade i Sverige efter ett lång period i fängelset – Ana, Teresita och Azilde – kommer att berätta om hur idén om boken kom till och omständigheterna till publiceringen.