Tidigare inlägg – 2016

2016

Programkatalog

Nu går det att hämta programkatalogen på olika ställen runtom i Malmö, till ex Kulturcentralen, Malmö Stadsbibliotek, Panora, Kulturskolan foajé, osv samt flera caféer på Möllevången och i stan.

Här kan du ladda ner årets programkatalog som pdf. Program_2016

LATINAMERIKA I FOKUS 2016: film och lite annat
Malmö 24 – 30 oktober
Lund 10 – 12 November

Mellan 24 och 30  oktober devent_fb latam fokus 2016rar den 14:e upplagan av Latinamerika i Fokus igång med ett späckat program som omfattar film, föreläsningar, musik, och konst.

Hela vägen fram till festivalen kommer det att bli också en rad  extra programpunkter med filmvisningar och föreläsningar.

19 september gästar festivalen statsvetaren Emir Sader från Brasilien.

Vi är glada över att återigen kunna erbjuda ett tjugotal filmer från nio länder, de flesta av dem skapade av unga regissörer. Med deras nya och fräscha blickar förs vi närmare Latinamerikas otaliga och mångfacetterade realiteter.

¡Nos vemos en el festival! Vi ses på festivalen!

Arrangör: Imágenes del Sur med stöd av Malmö Stad, Sida genom Forum Syd, ABF, Latinamerikagrupperna.

I samarbete med Folkets Bio – Panora, Folkets Bio Lund – Södran,
Svalorna Latinamerika, ARF, Interfem, Filmcentrum Syd, Klubb Baires, Garaget, Inkonst, Den Globala Skolan, Panorámica Stockholm, Uruguays- och Bolivias Ambassader, Women Makes Movies, Chasqui Comunicación Audiovisual, Fundación Grupo Ukamau.

Biljettförsäljning: Kulturcentralen www.kulturcentralen.nu

 

logos_latinamerika-i-fokus

SPECIAL VISNING 8 JUNI – Kl 18.30
Panora (Friisgatan 19 D)

Pärlemorknappen + inledning

le%20bouton%20de%20nacre%207Exklusivt till denna visningen av Patricio Guzmáns senaste verk har vi bjudit in Ulf Berggren att presentera filmen och berätta om den inom ramen av Patricio Guzmáns långa karriär som filmregissör.

Om Patricio Guzmán
Patricio Guzmán Lozanes (född 11 augusti 1941) är en chilensk dokumentärfilmsregissör som anses vara en av de största i hela Latinamerika. Han är internationellt känd för filmer som “La batalla de Chile / Slaget om Chile” (tre delar 1975-1979), “Salvador Allende” (2004) och “Nostalgia de la luz / Nostalgia for the Light” (2010).

Om Ulf Berggren
Ulf Berggren är filmregissör, regiassistent och filmdistributör. Berggren grundade 1973 tillsammans med Stefan Jarl föreningen Folkets Bio. Han står bakom filmdistributionsbolaget Polfilm och drev biografen Fågel Blå i Stockholm. Idag driver han Scala Bio i Båstad.

PÄRLEMORKNAPPEN / EL BOTÓN DE NÁCAR

Filmfakta
Regissör: Patricio Guzmán / Land: Chile / År: 2015 / Längd: 82 minuter /
Språk: Spanska / Textning: Svenska / Genre: Dokumentär
IMDb: Se filmen på IMDB

Med fascinerande och sensuella bilder, en fängslande och traumatisk resa genom Chiles samtidshistoria.

Havet känner till hela den mänskliga historiens hemligheter. Havet längs Chiles kust känner också till hemligheten bakom de två mystiska knappar som hittades på botten. Naturen i Chile består av en enormt lång kustlinje, den största skärgården i världen och ett nästan utomjordiskt landskap med vulkaner, berg och glaciär. Chiles natur rymmer också rösterna av Patagoniens ursprungsbefolkning, av de engelska sjömännen och av politiska fångar.

Genom ett poetiskt bildspråk och intervjuer knyter Guzman ihop fördrivandet av nomadfolken med Pinochets folkmord och med behovet av och tillgången till vatten som gemensam nämnare.

Efter Patricio Guzmáns hyllade “Nostalgia for the Light” är han nu tillbaka med en film som knyter an liknande teman, naturen och vikten av att inte glömma brotten mot mänskligheten.

Arrangör: Imágenes del Sur / Bilder från Söder, Folkets Bio Malmö, ABF Malmö.


Spanien 1936-2016 / Tre berättelser – då och nu

Panora – 22 och 23 april

Imágenes del Sur arrangerar i år ett speciellt program dedikerat till Spanien bestående av två filmer och ett samtal.

FRELa_voz_dormida_-_ApaisadoDAG 22 APRIL KL 18.30
DEN SOVANDE RÖSTEN / LA VOZ DORMIDA
Spelfilm / Regi: Benito Zambrano / Spanien 2011 / 128 min / Spansk tal / engelsk undertext

Den sovande rösten är en spännande berättelse om de kvinnor, som stred för att försvara den unga Spanska Republiken mot Franco och hans fascistiska falangister i slutet av 1930-talet. När berättelsen börjar, har Francos trupper redan tagit makten, och har inlett en hetsjakt på ”socialister, kommunister och anarkister”. Alla motståndare skulle utplånas eller skrämmas till tystnad.

LÖRDAG 23 APRIL KL 16.00
HISTORIA, MINNE OCH MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
SAMTAL MED ANA ORTEGA / Foro por la Memoria de Córdoba – Spanien
Den 18 juli 1936 ställde sig en grupp militärer med general Franco i spetsen mot den demokratiskt valda regeringen i den spanska republiken. Efter tre år av inbördeskrig infördes en diktatur som kom att vara i nästan 40 år. Frånvaron av mänskliga rättigheter resulterade i mord, fängelse och slaveri. De som minns är skyldiga att berätta om denna tid – att glömma den riskerar en upprepning.

the mexican suitcaseLÖRDAG 23 APRIL KL 17.45
EN KOFFERT I MEXIKO / THE MEXICAN SUITCASE
Dokumentär / Regi: Trisha Ziff / Mexiko – USA 2011 / 86 min / Spansk, katalansk, engelsk tal / engelsk undertext

Filmen är en dokumentär som handlar om återfinnandet av tre kartonger negativ tagna av fotograferna Robert Capa, hans fru Gerda Taro och David Seymore under spanska inbördeskriget. Efter kriget hamnade 126 framkallade filmer, i Capas studio i Paris där de försvann i det tumult som uppstod vid andra världskrigets utbrott. Det visade sig långt senare (2007) att de fanns i tryggt förvar i Mexiko. Filmen som till stor det består av dessa svartvita stillbilder, berättar inte bara historien om försvunna negativ utan ger också en dyster påminnelse om hur det kan gå i krig när omvärlden väljer att ställa sig utanför.

Biljetter finns att köpa på Kulturcentralen www.kulturcentralen.nu / tel 040-10 30 20
eller i Panora, Imagenes biljettkassa (22-23 april) som öppnas en halvtimme innan visningen.

Biljetter filmvisningar (onumrerade)
80 kr med medlemskort
130 utan medlemskort
Klippkort: 240 kr (2 personer ggr 2 filmer) Två med var sitt medlemskort kan dela ett klippkort och se båda filmer för 240 kr.
OBS! Fri entré till samtal 23 april kl 16.00

Här kan du komma direkt till biljettbokning på Kulturcentralen

DEN SOVANDE RÖSTEN
http://www.kulturcentralen.nu/evenemang/spanien-1936-2016-den-sovande-rosten

EN KOFFERT  I MEXIKO
http://www.kulturcentralen.nu/evenemang/spanien-1936-2016-en-koffert-i-mexiko

KLIPPKORT
http://www.kulturcentralen.nu/evenemang/spanien-1936-2016-klippkort-2

Arrangör: Imágenes del Sur / Bilder från Söder med stöd av Malmö Stad, ABF Malmö i samarbete med Panora – Folkets Bio


Nytt år! Nya utmaningar

Vi börjar året med två arrangemang: ett panelsamtal och en filmvisning!

PANELSAMTAL: VART ÄR LATINAMERIKA PÅ VÄG?
MÅNDAG 25 januari 2016 – kl 18.30-20.30 – biograf Panora (Friisgatan 19 D, Malmö)

 2-3 SIN TITULO (indigena) detalle 2Nya utmaningar väntar för folken i Latinamerika som har stor betydelse för demokratin i framtiden. Ett panel bestående av fyra sakkunniga kommer att diskutera och reflektera kring den komplexa Latinamerikanska samtiden. Vart är regionen på väg? Vilka är riskerna? Vilka är aktörer?

I drygt ett årtionde har en del av den latinamerikanska kontinenten röstat fram regeringar som strävat efter att utöka den statliga närvaron i politiken, och utnyttjat de goda ekonomiska konjunkturerna genom införandet av lagar och satsningar med fokus på sociala rättigheter. En del analytiker menar idag att dessa mer eller mindre progressiva regeringar nått en gräns i denna strävan och inte heller lyckats med att förnya och fördjupa de demokratiska processerna. Man befarar motreaktioner som leder till konservativa regeringar som nedmonterar progressiva reformer.

Samtidigt har gigantiska ekonomiska projekt inom gruvindustrin, oljeutvinningen i Amazonas, och storskaligt jordbruk/monokultur, oerhörda och genomgripande konsekvenser: sociala, ekonomiska, territoriella och miljömässiga. Många lokalsamhällen motsätter sig denna form av överexploatering av naturresurserna. Motståndet kväses ibland med subtila metoder, ibland med rent och ohämmat våld.

I Centralamerika är våldet påfallande, och toppar internationella index. Flera länder i Centralamerika har svaga samhällsinstitutioner och således stora svårigheter att bekämpa den grova kriminaliteten som följer de djupa socioekonomiska orättvisorna.

Colombia uppvisar ytterligare en aspekt av vikt i det latinamerikanska perspektivet: det möjliga och i så fall nära förestående fredsavtalet som många hoppas ska sätta stop på den mest långvariga väpnade konflikten i hela kontinenten.

Slutligen, Kuba, som länge varit exkluderad från det Latinamerikanska samfundet, är idag återintegrerad i regionen – vilket fullständigas av de återupptagna diplomatiska relationerna med USA.

Medverkande i panelen:
Carmen Valer – aktivist från Perú engagerad i solidaritetsrörelser och feminismen med koppling till Latinamerika. Numera är lärare på solidaritets- och miljörörelsens folkhögskola i Österfärnebo.

René Vázquez Díaz – författare och kulturjournalist från Kuba som är bosatt i Sverige. Han är bland annat upphovsman till Kubatrilogin – Hägringens tid, Kärleksblommans ö och Dårskap och kärlek, men han har också skrivit böcker om Fredrika Bremer och Artur Lundkvist.

Francisco Contreras – är ordförande i Solidaritetshuset och har varit det i Latinamerikagrupperna. Han är debattör och aktivist för mänskliga rättighetern och klimaträttvisa. Han är redaktör för två böcker om Latinamerika, “11/9 -30 år sedan statskuppen i Chile” och “Latinamerikanska röster – vårt Amerika i rörelse”.

Erik Halkjaer – journalist med världen som arbetsfält. Sedan februari 2015 är han även chefredaktör och ansvarig utgivare för det digitala magasinet Omvärlden. Eriks journalistiska fokus ligger på mänskliga rättigheter, bistånd och sociala frågor, i synnerhet i Latinamerika och Afrika. Han har följt utvecklingen i framför allt i Centralamerika sedan 1990-talet.

FILM & BIBLIOTEK

Förra året gästade IFEMA och Latinamerika i Fokus flera bibliotek runtom i region Skåne med filmer gjorda av kvinnor. I höstas var det dags för DEN TYSKE LÄKAREN, film regisserad av Lucía Puenzo från Argentina. Sista visningstillfälle för satsning blir

TORSDAG 28 Januari 2016 – kl 19.00
Lunds Stadsbibliotek (S:t Petri kyrkogatan 6)

Wacolda / Den tyske läkaren
Regi: Lucia Puenzo. Argentina, Frankrike, Norge, Spanien, 2013. Språk: spanska, svensk text. 93 min .

wakoldaI början av 1960-talet flyttar paret Eva och Enzo med sina barn till en liten stad i norra Patagonien för att öppna ett pensionat. Redan på vägen dit finner de sin första gäst i den tyske läkaren Helmut Gregor, en karismatisk och elegant man. Ett otäckt drama-thriller som utspelar sig i andra världskrigets dunkla skugga.